Krátkodobý projekt mobilit financovaný Evropskou unií v programu Erasmus+
pro odborné vzdělávání a přípravu
č. projektu: 2023 – 1‑CZ01-KA122-VET-000126012

Již více než 25 let nabízí Střední uměleckoprůmyslová škola v Praze svým žákům možnost zúčastnit se zahraniční praxe v jednotlivých oborech. Hlavním cílem této praxe je odborné vzdělávání, zlepšení jazykových znalostí, dovedností v oboru a praktická aplikace těchto znalostí. Vycestovat do zahraničí a zlepšovat svůj um mohou naši žáci díky finanční dotaci, kterou naše škola získala i v letošním školním roce 2023/2024. Tuto dotaci financuje Evropská unie programem Erasmus+ určeným pro podporu mobilit studentů členských zemí.

Letos bylo pro účast na tomto programu vybráno celkem třicet žáků z osmi nabízených oborů naší školy. Žáci měli jedinečnou možnost spolupracovat po dobu tří týdnů s různými firmami ve Španělsku a Řecku a ve škole v Portugalsku, kde strávili dva týdny a pracovali na oboru produktového designu.

Místo: Španělsko, Barcelona
Datum: 03.03.2024 – 23.03.2024

Naše skupina se skládala ze čtyř studentů z oboru Propagační grafiky, čtyř studentů z oboru Tvorby nábytku a interiéru, čtyř studentů Designu nábytku a interiéru a jednoho studenta z oboru Řezba a průmyslový design. Společně jsme vyjeli na tři týdny na pracovní mobility do firem v Barceloně, hlavním městě Španělska a Katalánska.

Rozdělili jsme se podle našich oborů na menší skupinky, ve kterých jsme každý den docházeli na stáže do odborných pracovišť. Byla to naše první pracovní zkušenost v zahraničí a tudíž to bylo pro nás o to napínavější. Například jsme se zpočátku potýkali s problémem, jestli se ve firmách dokážeme všichni domluvit i přes možnou jazykovou bariéru. I to se však díky dnešním překladatelským technologiím a lidské vstřícnosti stalo maličkostí.

Pracoviště byla příjemná a práce probíhala v přátelské náladě. Nehledě na zaměření oborů jsme se věnovali focení a úpravě fotek pro web městské čtvrti, tvorbě firemního loga a marketingových materiálů, designu dekorů hotelové chodby, navrhování a vizualizaci lamp nebo specifickému zastřešení zahrady, výrobě nábytku na zakázku či restaurování dřevěné lavice pro místní muzeum.

Většinou jsme odpoledne a o víkendech měli čas stát se turisty a vydat se za tamějšími památkami, kulturou či místní kuchyní. Vyrazili jsme například na túru na Montserrat, vyjeli lanovkou na kopec Montjuic a prozkoumali tmavá zákoutí historické části Gòtic. Byl to pro nás cenný čas i pro sbližování se s našimi spolužáky z jiných oborů, se kterými nemíváme moc šancí se ve škole potkat.

Za tuto příležitost vděčíme a chtěli bychom poděkovat naší škole VOŠUP a SUPŠ, Žižkovo náměstí 1, Praha 3 a projektu Erasmus+, financovanému Evropskou unií. Poděkovat bychom chtěli i agentuře Catalana Mobility, která zajistila hladký průběh stáže a našeho pobytu.

Byla to pro nás cenná zkušenost, při které jsme získali nejen nové pracovní a oborové znalosti, ale také jsme mohli poznat krásy Španělska a navázat nová přátelství.





































































X