V rámci projektu Erasmus+ se v loňském roce opět vypravilo několik žáků do zahraničí. Ovšem tentokrát ne do škol, jako tomu bylo doposud, ale rovnou do firem – kde se žáci zapojili do pracovního procesu. S čím se setkali a jak si poradili, popisují níže.

Magda – pracovala ve firmě Restaurus, která restauruje nábytek a obrazy. Její práce se skládala z natírání nových barev, čištění dřeva od červotočů, smirkování potřebných částí a nanášení ochranných vrstev barvy. Žádné počítačová programy ke své práci nepotřebovala. Zrestaurovala starou komodu s vitrínou, kterou paní majitelka obchodu našla na ulici, dále stůl s mramorovou deskou a zbavila červotoče několik kusů nábytku. Celkový pobyt byl velmi příjemný, jediný zádrhel byla komunikace. Bylo velmi příhodné mít na blízku Google překladač. Její konečný výrobek si paní vzala domu.

Matěj – vytvářel nový design etiket pro značku piva Mond. Upravoval staré etikety, vytvářel prezentace a malý booklet o pivech, které pivovar prodává.

Jarda – pracoval ve firmě jménem Susana Álvarez, což je značka oblečení a firma, ve které vypomáhal jako grafik. Pracoval v programech  Adobe Photoshop a Adobe Illustrator. Upravoval fotky, tvořil úvodní miniatury k videím a spravoval grafiku na sociálních sítích.

Nela – na obrázcích je zachycena její práce na dřevěném dýhovaném podtácku. Práci předcházela fáze navrhování (ve skicáku a pak přesněji v softwaru SketchUp), kde si Nela vyzkoušela několikero variant a podob, ze kterých si potom vybrala ten nejlepší. Na druhém obrázku je již podtácek skoro hotový, už jej čekají jen malé úpravy ve formě ručního broušení.  V celém procesu výroby použila mnoho nástrojů a technik, ale ta nejzajímavější byla práce s dýhami, řezání, skládání, lepení a broušení při vytváření intarzie, což pro ni byla technika zcela nová a zároveň i ta nejtěžší část celé práce. Komunikaci měla snadnou, protože pracovala u Angličana.

Sara – sázela text a dělala design layoutu a obálky pro elektronickou knížku od společnosti ToFIE (Tools for Inclusive Education), což je společnost zaměřující se na edukaci osob s poruchami učení (jako jsou např. dyslexie, dysgrafie, ADHD apod.) Při práci používala InDesign od Adobe a Word od Microsoft.

Klára – vytvářela katalog pro firmu Debaga. V katalogu prezentovala práci a myšlenku stojící za projekty této firmy. Visačky pro produkty firmy vytvořila v programu InDesign po vyretušování a připravení podkladů ve Photoshopu. Práci vytiskla v Praze, aby ji mohla prezentovat v portfoliu na VŠ. Na obrázcích jsou návrhy plakátu pro výlohu obchodu Debaga v pozitivní (bílé) a negativní (černé) verzi. Majitelka si jako finální vybrala černý podklad.

 

Kam dál? Více o zahraničních stážích.

X