Jan Mikulka /absolvent SUPŠ v roce 2000/ získal cenu britské Královské společnosti. Vyhrál s malbou, která vypadá jako fotka.

// text níže převzat z art.ihned.cz //

Prestižní ocenění spojené s cenou 20 tisíc liber převezme od Královské společnosti portrétních malířů Čech Jan Mikulka. Jeho autoportrét vybrala tříčlenná porota, v níž byl například výtvarný kritik BBC.

foto: Mikulkův autoportrét byl k vidění začátkem roku v Moravské galerii v Brně.

 

Český malíř Jan Mikulka není v Londýně cizincem. Před třemi roky jeho obraz zvítězil v anketě návštěvníků tamní Národní portrétní galerie. Tuto středu byl Mikulka oznámen jako vítěz nově vzniklé ceny Královské společnosti portrétních malířů, která je udělována za nejlepší autoportrét.

Za svoji hyperrealistickou podobiznu obdrží Mikulka cenu ve výši 20 tisíc liber. Potvrdil to deník Guardian.

Mikulkova práce ohromuje technickou dokonalostí a sílou výrazu,“ uvedla porotkyně Charlotte Mullins, jinak editorka časopisu Art Quarterly. „Máte pocit, že stojíte přímo před umělcem a sledujete ho, jak se soustředí na vlastní podobiznu. Má zastřený, ale odhodlaný pohled a rty pevně semknuté soustředěním.“

Porotkyně dodala, že v kategorii autoportrétů se o vítězi ceny rozhodovalo obtížně. „Je to, jako byste společně s malbou soudili i to, jaký je její autor.“ Dalšími dvěma porotci byli výtvarný kritik BBC Will Gompertz a kunsthistorik Philip Hale.

Mikulkův vítězný autoportrét byl k vidění na výstavě Element F, kterou do března letošního roku pořádala Moravská galerie v Brně. Nyní se obraz přestěhuje do Londýna, kde bude od 9. do 24. května vystaven v prostoru Mall Galleries v rámci expozice Královské společnosti portrétních malířů.

Třiatřicetiletý pražský rodák Jan Mikulka je jedním z absolventů ateliéru Zdeňka Berana na pražské AVU, kterou dokončil před sedmi lety.

Věnoval se malířské tvorbě, která svojí estetikou připomínala baroko. Sem patří cykly obrazů Barely a Torza. V posledních dvou letech se však Mikulka věnuje realistické malbě figurálních děl a hlásí se spíš k fotorealistické malbě.

 

KDO JE JAN MIKULKA

  • 1980 narozen v Praze
  • 2000 zastoupen na výstavě Portrét roku 2000 v Klatovech
  • 2000 maturuje na SUPŠ – obor řezbářství a tvarování dřeva
  • 2005 vystavuje na Mezinárodním bienále současného umění v Praze
  • 2006 absolvuje pražskou AVU v ateliéru Zdeňka Berana
  • 2011 vyhrává prestižní ocenění BP Portrait Award v londýnské Národní portrétní galerii
  • 2012 otevírá samostatnou výstavu Momenty v pražské Galerii Anderle

Odborná maturitní práce Jana Mikulky a pohled do řezbářské dílny v roce 2000
foto archiv K.Š.

 

Ukázka z dobového tisku

 

X